گچ سیوا که گاهی گچ پلیمری دستی خوانده میشود، در واقع نوعی گچ است که به شیوه سنتی و از طریق دست اجرا میشود. گچ سیوا یک محصول مهندسی شده است و به همین دلیل از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است که آن را به گزینه بسیار ایده آلی برای جایگزینی گچهای معمولی تبدیل کرده است. از این ویژگیها میتوان به مواردی همچون زمان گیرش بالا اشاره کرد. استفاده از گچ سیوا به عنوان زیر کار از مهمترین کاربردهای آن تلقی میشود.
در فرآیند ساختمان سازی از مصالحی بسیار متنوع استفاده میشود. همه آنها نقش خود را در تکمیل شدن ساختمان ایفا میکنند. گچ از پرکاربردترین مصالح مورد استفاده به ویژه در مراحل نازک کاری است. از آنجایی که بسیاری اوقات این گچ در سطح رویی اعمال میشود کیفیت آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. فناوری در این خصوص به بهبود ویژگیهای گچ کمک کرده است. گچ سیوا از دیگر مصالح جدید در صنعت ساختمان سازی به شمار میرود که بسیاری از نقطه ضعفهای گچ معمولی را برطرف میکند. اما آیا واقعاً میتوان آن را جایگزین مناسبی برای سایر انواع گچ در نظر گرفت؟
جز آب هیچ ماده دیگری لازم نیست به گچ سیوای داخل کیسه اضافه شود. بعد از اضافه کردن آب و هم زدن تا مرحله ای که گچ کاملا حالت خمیری بخودش بگیره میتواند بلافاصله مورد استفاده قرار بگیرد یا تا ۱۲۰ دقیقه از شروع هم زدن و اضافه شدن آب به آن مورد استفاده قرار بگیرد. (مدت زمان گیرایی اولیه حدود ۱۲۰ دقیقه می باشد.) قابلیت استفاده مستقیم بر روی سطوح صاف و یا بتونی را دارد. در مصرف گچهای معمولی بر روی سطوح بتونی ابتدا گیپتون استفاده میشود .جهت استحکام و چسبندگی تا سطوح گچبری یا گچکاری شده در اصطلاح نریزد.
سبک است و وزن بنا را کاهش میدهد. در مقایسه با گچهای معمولی چگالی این گچ کمتر از نصف چگالی بتن است. با اینحال از استحکام و مقاومت به ضربه ی بالایی برخوردار است.
برای دیوارهای آجری، بلوک بتنی سبک، بلوک بتنی متخلخل و بتنی و موارد مشابه تا ضخامت ۲۵میلیمتر و برای سقفها تا ضخامت ۱۰ میلیمتر در یک مرحله با خیال راحت امکان پذیر می باشد.
از لحاظ بهداشت مورد تایید بهداشت اروپا می باشد. رطوبت هوای اتاق و خانه را بالانس میکند. اگر رطوبت زیاد باشد رطوبت را جذب و اگر هوا خشک باشد رطوبت موجود در خود را به هوا می دهد، به دلیل ترکیباتی که آب را به مقداری در خود اشباشده نگه می دارند، عایق حرارت نیز می باشد. بلافاصله بعد از خشک شدن گچکاری ساختمان می توان در آن سکونت کرد. این اصطلاح که گچ بعد از استفاده از خود گاز آزاد میکند و باعث خفگی می شود و تا چند وقت در داخل ساختمان تازه گچ کاری شده بخاری روشن می کنند، گچ سیوا این معایب را ندارد. نوع گچ سیوا باعث ایجاد آرامش حسی بیشتری در حال استراحت و حضور در منزل را به انسان میدهد. عایق صوت و صدا نیز می باشد.
نسوز و در برابر حرارت مقاوم است. بنابراین، بنا را در برابر حرارت و آتش محافظت می کند. در استاندارد بین المللی سیوا مساحت ۱۰۰ متر مربع دیوار گچکاری شده مقدار ۵۱۰-۶۵۰ لیتر آب در خود ذخیره دارد و در گچ سیوایی که در این کارخانه گچ تولید می شود. در همین مساحت از دیوار گچکاری شده۶۲۰ لیتر آب در خود ذخیره دارد یعنی مقاوت در برابر حرارت آن در رتبه بالاتری در استاندارد آن است. ماکزیمم لیتر آبی که گچ سیوا بنا به مقدار ترکیب مواد موجود در آن ۶۵۰ لیتر در همین مساحت است. در واقع گچ سیوا در این شرکت در بالاترین کیفیت لازم تولید می شود. در اثر تغییر دمای محیط گچ سیوا ترک نمیخورد که از محاسن دیگر آن است.
گچ سیوا که گاهی گچ پلیمری دستی خوانده میشود، در واقع نوعی گچ است که به شیوه سنتی و از طریق دست اجرا میشود. این نوع گچ یک محصول مهندسی شده است و به همین دلیل از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است که آن را به گزینه بسیار ایده آلی برای جایگزینی گچهای معمولی تبدیل کرده است. از این ویژگیهای ایدهآل میتوان به مواردی همچون زمان گیرش بالا اشاره کرد. استفاده از این نوع گچ به عنوان زیر کار از مهمترین کاربردهای آن تلقی میشود.
در ادامه بیشتر به مزیتها و کاربردهای گچ سیوا خواهیم پرداخت.
گچ سیوا در مقایسه با سایر انواع گچ فرآیند ساخت و ترکیب متفاوتی دارد. به طوری که ماده اصلی ساخت آن در واقع گچ میکرونیزه است که در سفیدکاری کاربرد دارد. برای تولید گچ سیوا، گچ میکرونیزه را طی یک فرآیند با مواد و ترکیبات دیگری مخلوط میکنند. از مواد افزونی به گچ سیوا، پرلیت است که باعث سبک وزن شدن محصول نهایی میشود.
همانطور که در بالا عنوان شد، استفاده در زیرکاری از اصلیترین کاربردهای گچ سیوا است. از این رو بسیاری آن را به عنوان جایگزینی برای گچ و خاک در نظر میگیرند. گچ و خاک از اصلیترین مصالح برای زیرکاری است. اما در مقایسه آن با گچ سیوا از برتری خاصی برخوردار نیست. این نوع از گچ به عنوان گچ زیرکار از مزیتهای بالقوهای همچون وزن بسیار سبکتر، عایق حرارتی و صورتی بهتر برخوردار است؛ بنابراین بدون شک گچ سیوا را میتوان جایگزین به حق برای گچ و خاک در نظر گرفت.
گچ سیوا به دلایل فرآیند ساختی که دارد از ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی متفاوتی در مقایسه با سایر انواع گچ برخوردار است. از مهمترین این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گچ سیوا به مانند گچ و خاک که به جای آن نیز به کار برده میشود؛ بیشتر به منظور گچ کاری روی سطوح مختلفی همچون بتن، آهن، چوب و رابیتس کاربرد دارد؛ که این موضوع هم به قدرت چسبندگی بالای آن بر میگردد. از طرفی نیز گچ سیوا برای استفاده در سفیدکاری نهایی بسیار مناسب است.
مزایای متنوعی که در خصوص این نوع از گچها مطرح است بیشتر مدیون فرآیند ساخت آن است و از اصلیترین این مزایای میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
اول از همه اینکه اجرای آن در مقیاسهای مختلف به دلیل عدم نیاز به توقف برای آماده شدن سریعتر خواهد بود. همین موضوع در پروژه بزرگ مقیاس تأثیر زیادی میتواند در سرعت اجرای پروژه و هزینه نهایی آن داشته باشد. موضوع مثبت دیگری که در خصوص گچ سیوا مطرح است در واقع عایق بودن بهتر در برابر حرارت و صدا است.
از طرفی هم به دلیل توقف زمانی کمتر و وزن سبکتر استفاده از آن زحمت کمتری دارد. نکته دیگری که تأثیر زیادی بر کاهش هزینهها به ویژه در پروژههای بزرگ میگذارد این است که ضایعات گچ سیوا در مقایسه با سایر گچها به مراتب کمتر است. دست آخر این نوع گچ در مقایسه با سایر گچها از مقاومت خوبی در برابر خط و خراش برخوردار است. به طور کلی معایب آنچنانی را نمیتوان در خصوص این نوع گچ مطرح کرد. شاید هزینه بالاتر آن در مقایسه با گچهای معمولی که البته آن هم بیشتر در مورد پروژههای کوچکتر صادق است را میتوان تنها نقطه ضعف آن در نظر گرفت.
در اجرای گچ سیوا به منظور اهداف مختلف باید نکات مهمی را مورد توجه قرار داد. اول اینکه باید حتماً دقت داشت که سطح زیر کار باید کاملاً یکنواخت و عاری از هر گونه گرد و غبار باشد. وجود ناهمواری در سطح باید ایجاد ضخامتهای مختلف از این نوع گچ و در نهایت کاهش کیفیت نهایی کار میشود. در گام بعدی بهتر است که از آب گرم برای آماده کردن آن استفاده کرد؛ به طوری که به ازای هر 6 لیتر آب میتوان از 9 تا 10 کیلوگرم گچ سیوا استفاده کرد. بعد از اضافه کردن گچ به آب، معمولاً چند دقیقه صبر و سپس اقدام به مخلوط کردن آن میکنند. بعد از مخلوط کردن میتوان نسبت به اعمال آن روی سطح مورد نظر با خیال راحت اقدام کرد. ناگفته نماند که سطح گچ کاری شده تقریباً بعد از گذشت 4 روز خشک و به سختی مناسبی میرسد.